LOGO-Vitaliteit-Factor-V7- 140p


Banner DNR en IGZ Vitaliteit Centra test2

LOGO-Vitaliteit-Expert-V7 - 125p         

Er komt een omvangrijk wetenschappelijk onderzoek naar de recente, noodgedwongen verandering van medicatie bij enige honderdduizenden gebruikers van het synthetische schildklierhormoon Thyrax.

De Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE) en de Schildklier Organisatie Nederland (SON) willen weten wat de medische gevolgen zijn voor patiƫnten die plotseling zonder geneesmiddelen raakten, nadat de fabrikant van Thyrax Duotab onaangekondigd en zonder opgaaf van duidelijke redenen de productielijn in Oss, Noord-Brabant, beƫindigde.

Daardoor moesten circa 350.000 schildklierpatiĆ«nten in Nederland in een aanzienlijk aantal gevallen acuut overstappen op alternatieve middelen, zoals Euthyrox en Levothyrox. ,,In hun samenstelling zijn deze middelen vrijwel vergelijkbaar, maar in de bloedspiegel van de patiĆ«nt kan sprake zijn van een hogere of juist lagere afgifte van het schildklierhormoon levothyroxineā€, legt internist-endocrinoloog dr. Bruce Wolffenbuttel uit. ,,Die veranderde situatie kan een negatieve invloed hebben op het welbevinden van de gebruiker.ā€ Wolffenbuttel is secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie.

Onderzoek naar Thyrax-omzetting-schildklier-OMC Franchise Groep

Een aantal 'omgezette' patiƫnten sprak, vooral kort nadat zij de nieuwe medicatie waren gaan gebruiken, over bijwerkingen als extreme vermoeidheid, hinderlijke darmklachten, drukkende pijn in het hoofd en moeite met concentreren. Er waren evenwel ook goede ervaringen.

Voor directeur Rietje Meijer van de Schildklier Organisatie Nederland kan het onderzoek al binnen enige weken starten. Snel kan, volgens haar, duidelijkheid worden geboden over het effect dat de Thyrax-vervangers hebben op de bloedwaarden. Van enkele duizenden patiĆ«nten zijn die waarden, gaandeweg hun ā€™omzettingā€™, al geregistreerd.

Centrale vraag waarop in de studie een antwoord wordt gezocht luidt, aldus dokter Wolffenbuttel: ,,Heeft de ā€™switchā€™ naar een ander, vervangend schildklierhormoon de kwaliteit van het leven van schildklierpatiĆ«nt al dan niet beĆÆnvloed? We willen graag van de ervaringen van patiĆ«nten leren hoe we de kans op bijwerkingen zo klein mogelijk kunnen houden.ā€ Hij beaamt: ,,Deze studie is inderdaad het directe gevolg van het wegvallen van de Thyrax productie in Oss, waarvan patiĆ«nten het slachtoffer zijn.ā€

Onderzoek naar Thyrax-omzetting-productie-OMC Franchise Groep

De studie wordt uitgevoerd door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en het Pharmo Instituut, in samenwerking met huisartsen, internisten, endocrinologen, en Thyrax-gebruikers uit het hele land.

Wolffenbuttel hoopt en verwacht dat patiĆ«nten niet al teveel hinder ondervinden van die omzetting van hun vaste medicatie naar een ander middel. ,,Evenzeer beseffen we dat er een groep van 10-15 procent is binnen het totale aantal gebruikers van schildkliermiddelen die gezondheidsklachten blijven houden, ook al zijn ze goed ingesteld.ā€

Producent Aspen Pharma staakte begin dit jaar de activiteiten in Oss (Noord-Brabant) en zou nog altijd bezig zijn deze te hervatten in Duitsland. Of dit bedrijf ooit nog het middel Thyrax Duotab in diverse doseringen gaat leveren is op dit moment volstrekt onduidelijk.

Bron: Telegraaf.nl

OMC Vitaliteit Centra on Facebook